søndag den 9. december 2007

Ting 3: RSS og Google Reader

Det er svært at følge med på alle de gode websider og weblogs, som findes på nettet, fordi man ikke ved, hvornår de bliver opdateret. Men det er der en løsning på.

Med en nyhedslæser (også kaldet RSS-læser) kan du spare tid, fordi du med nyhedslæseren kan abonnere på nyheder (RSS-feeds) fra dine favorit-websider og få det hele samlet ét sted. Med RSS-feeds får du nyhederne, mens de er helt friske.

Vil du læse mere om RSS så besøg f.eks. Vertikalt's side om RSS.

For at kunne modtage og læse nyheder kræver det, at du har et program, der kan abonnere på RSS-feeds. Der findes forskellige programmer til formålet, og det er en smagssag, hvad man foretrækker. Akkurat som med email kan du vælge enten at installere et program på din pc, eller vælge en webbaseret løsning. For de fleste er en webbaseret løsning det nemmeste.

I ting 3 bruger vi Google Reader som RSS-læser. Har du lyst til at prøve en anden, kan du prøve Bloglines eller Netvibes. Fordelen ved Google Reader er, at du allerede har en konto, så du ikke skal oprette dig igen. Du kan altså bruge det samme login, som når logger ind på din blog.

Læs journalist Kim Elmoses udførlige vejledning til Google Reader. Så er du godt rustet til ugens opgave.

Ting 3
Gå ind på adressen: http://reader.google.com/og log ind med din brugernavn og dit password. Brug den samme Google-konto, som du bruger til din Blogger-blog.

Som det første skal du lægge (næsten) alles fra Allerød Bibliotekers blogs ind:
  • Først skal du have gemt denne fil: GoogleReader.opml. Højreklik på den, vælg "Gem destination som" og gem den fx på Skrivebordet. Du skal bruge den senere.
  • Klik på "Settings" øverst i højre hjørne i Google Reader
  • Klik på "Import/Export"
  • Klik på "Gennemse", find filen du gemte før og klik på "Åben"
  • Klik på "Upload"
  • Vent et øjeblik mens Google Reader ligger bloggene ind
  • Billedet skifter og du får en liste over dine tilmeldte blogs
  • Klik på "Back to Google Reader" og du kan nu se alles blogs og de kommentarer, der er skrevet til dem.
  • Problemer? Se nedenstående video for en kort gennemgang:



Kig lidt rundt i de andres blogs og gå derefter på jagt efter nogle andre hjemmesider, som du finde interessant at abonnere på.

På blog-søgemaskinen Technorati.com finder du mere end 80 millioner blogs. Prøv søgemaskinen og se om du kan finde nogle interessante blogs at abonnere på. Du kan læse mere om Technorati på den originale 23 Ting blog fra Herning, København og Randers.

Hvis du vil følge med i, hvad der sker på danske weblogs, er det siden Overskrift.dk, der er førende. Besøg Overskrift.dk og søg fx på bibliotek eller bibliotekar eller noget helt andet og se på det du finder.

Af biblioteksfaglige weblogs, der er interessante at følge med på, er fx:
E-klumme - om biblioteker og teknologi.
Biblog - om spændingsfeltet mellem nyt og gammelt i biblioteksverdenen.

I Nordjylland har de lavet en udmærket liste over interessante blogs: Gode hjemmesider med RSS.



Når du skal abonnere på nyheder via RSS-feed, skal du holde øje med bl.a. nedenstående symboler, da de betyder, at det er muligt at abonnere på RSS-feeds.




Når du ønsker at abonnere på nyheder via RSS-feeds, klikker du på sidens RSS-symbol. Hvad der sker herefter afhænger lidt af, hvilken browser du bruger. Bruger du Internet Explorer, får du sandsynligvis en side, der ligner nedenstående.



For at tilføje RSS-feedet skal du kopiere adressen(URL'en). Herefter skal du trykke på ”Add subscription” i Google Reader og indsætte adressen. Se nedenstående billede.

Vil du hellere se og høre hvordan man gør?



En lille film, der på engelsk meget enkelt fortæller hvad der sker, når man bruger rss - giv den en chance. Den varer 3½ minut.

Prøv også at kigge på denne danske, uofficielle guide, hvis der er noget, der driller.

Skriv på din blog
Husk igen at skrive et indlæg på din blog. Skriv lidt om hvilke sider du har valgt at abonnere på, hvad du synes om RSS, Technorati, Overskrift.dk eller hvad du nu har lyst til at skrive om.

Husk, det du skriver på din blog er din måde at synliggøre, hvilke spændende ting du har oplevet på din vej til at blive klogere på web 2.0. Til sidst kunne du eventuelt glæde en kollega ved at skrive en kommentar i vedkommendes blog.

Ekstra
Lav en søgning i biblioteksbasen og tilføj den til din Google Reader.

Prøv nogle af de andre RSS-læsere: Bloglines eller Netvibes.

Ugens kontaktperson: Birgitte.

1 kommentar:

Nito sagde ...

Hej 23ting i Allerød

Alletiders at I nævner Overskrift.dk. Håber I får udbytte af det og kan finde interessant blogs og RSS feeds. I kan jo f.eks. og søge efter andre "23ting" blogs, som der efterhånden er mange af.

I kan også selv tilmelde jeres egne blog-feeds her:
http://overskrift.dk/submit.php
så andre kan finde jeres blogs :)

Mvh
Stefan (fra Overskrift.dk)