mandag den 29. september 2008

Ting 12: Facebook

Facebook stammer som så mange andre internetfænomener fra den amerikanske universitetsverden, nærmere bestemt Harvard Universitet, hvor det i starten (2004) var et lukket netværk for de studerende. I dag er det et verdensomspændende fænomen med 45 millioner brugere og sitet vokser med 150.000 brugere daglig!

Mange eksperter har diskuteret årsagen til Facebooks udbredelse i forhold til andre netværk og konklusionen er overvejende, at Facebook har "fanget" den lidt ældre generation - dem over 30 på nettet... Samt at Facebook benytter sig af en teknologi som Open Social, der samler applikationer fra flere steder. Disse ting gør, at en del eksperter vurderer, at Facebook er kommet for at blive.

Hvor Facebook hovedsagligt er til de private netværk, er den anden store netværksaktør LinkedIn primært rettet mod professionelle netværk og fokuserer på uddannelse og erhvervserfaring. LinkedIn fungerer på samme måde som Facebook, hvor man kan se venners kontakter og invitere.

Andre kendte netværk er "Arto" for børn/unge og "Myspace" for primært musiknørderne, samt et utal andre som er mere eller mindre glemt i den digitale stjernetåge.

Hvad er netværk på nettet så?
Man kan kalde det en udvidet personlig adressebog, hvor navnene i den almindelige fysiske adressebog er "døde" - er de i den virtuelle fulde af liv. I den fysiske adressebog kan din gamle folkeskoleven figurere med telefonnummer og adresse, der er ellers ingen kontakt og det kan være år siden I sidst har haft kontakt, men i den virtuelle har daglig "kontakt", måske ikke direkte, men alligevel. For at opretholde denne kontakt kræver det naturligvis interaktivitet og engagement fra brugerne. Netværket skal vedligeholdes og kun på den måde kan det vokse og udvikles.

Hvad kan vi bruge det til i bibliotekssammenhæng?
Vi kan få en øget interaktion med vores brugere, men også til kolleger i form af en slags "erfa-grupper". For eksempelvis kunne bogbusfolk have netværk med andre fra hele landet være sagen - eller fra hele verden. Internationalt er der grupper for f.eks. "Librarians and Facebook". Vi kan også bruge det til at reklamere med vores serviceydelser og kommende arrangementer til lånerne .

Læs mere om Facebook i disse to artikler på Kommunikationsforum: Hvorfor fænger Facebook og I love Facebook.

Advarsel: Netværk kan være stærkt vanedannende... ;-)

Ting 12

I ting 12 skal du oprette en profil på Facebook, finde nogle venner og navigere lidt rundt.

1. Oprettelse og log in
Facebook har adressen: http://www.facebook.com/

Klik på Tour i øverste højre hjørne. Her kan du læse hvilke oplysninger du skal give om dig selv for at kunne tilmelde dig samt desuden kort om hvordan du kan kigge ind på andres konto.
Klik derefter på "Sign up" og kom i gang med at registrere dig.

signup
Udfyld felterne. Du kan bruge den e-mail du selv ønsker. Når du først er registreret som bruger skal du efterfølgende hver gang logge ind med din e-mail samt det valgte pasord. På din e-mail vil du også modtage mail hver gang du f.eks. har fået en hilsen inde på Facebook.

udfyld_signup


Åbn din email-kontol og find e-mailen "Facebook Registration Confirmation". Åbn den og klik på det første link i den.

2. Velkommen på Facebook
Din e-mail indeholder en adressebog. Hvis du fx bruger din Google e-mail, vil Facebook kontrollere om dine kontakter har en konto hos Facebook. Du vil få en liste og mulighed for straks at invitere dem du ønsker, til at blive dine venner.

find_venner

Bruger du ikke adressebogen i din e-mail-konto, kan du klikke på "Skip". Ellers skriv kodeordet til din e-mail-konto og se, om nogle af dine kontakter allerede er oprettet. Er de ikke, kan du sende dem en invitation.

I step 2 skal du udfylde lidt om dig selv. Udfyld så meget eller lidt, du har lyst til. Jo mere, jo lettere bliver det for andre at finde dig - fx gamle klassekammerater. Klik på Save.

profil

I step 3 vælger du netværket Danmark, hvis det ikke allerede er valgt og klikker Join. Så er du oprettet.

Har du fået inviteret nogle venner? Ellers skynd dig at komme i gang!

3. Lidt om at navigere
På din Facebook vil du altid kunne navigere ud fra fanebladene øverst.

menu

Profile: Her ligger dine profiloplysninger.
Hvis du er inde for at besøge andres konto, så vil et klik på Profile returnere dig til din egen konto.

På din Profile vil der ligge Applications. Applications er muligheder og ting som du selv kan lægge ind. Du kan også få applications ved at blive inviteret af en af dine venner. I Facebook er der nogle grundapplications. Nedenfor ser du Photos, Groups, Events og Marketplace som grundapplications. De øvrige er ikke standarder, men fundet hos venner.

applicatons

4. Vis dig med et billede.
Når du er igang med at lægge oplysninger ind om dig selv. Hvad så med et billede af dig selv? Har du sådan et, så prøv at uploade det. Det gør du ved at klikke på edit ved siden af Profile i menuen og derefter Picture. Vælg Browse for at finde billedet. Husk at sætte flueben i felte om at du har rettigheder til billedet og klip på Upload Picture:

picture

Hvis du vælger ikke at ville lægge et billede af dig selv ind, er det også ok. Så vil du blive vist som et stort spørgsmålstegn i profilen. Man kan sagtens have billeder liggende på applicationen pictures - uden at have et billede på profilen.

5. Grupper - nye netværk
Dine interesser kan afspejle sig i din tilknytning til en eller flere grupper. I en sådan gruppe kan du diskutere med dem du har et interessefællesskab med og emnerne er brede. Politiske tilhørsforhold, web 2.0, 23 ting, bibliotekarer, my photos are mine, scor til kor - ja alt hvad hjertet begærer. Og du kan selv oprette en gruppe.

Men prøv i denne omgang at søge på emner der interesserer dig og join en af grupperne. Bliv eventuelt inspireret ved at kigge på dine venners grupper.

Du finder grupperne under Applications.

Nu skulle du gerne have fået lyst til selv at arbejde videre med Facebook. Se om der er sjove applications du kan finde hos vennerne, søg efter nye venner, opdater din profile status, skriv på en af dine venners wall eller skriv en privat mail, læg din musikliste ind og hvad du ellers finder sjovt.

6. Skriv på din blog
Husk at skrive på din blog, hvad du synes om Facebook - og gerne noget om, hvad det kan bruges til bibliotekssammenhænge. Og læg en gerne en kommentar hos en kollega.

Ekstra
Prøv at kigge på LinkedIn og MySpace.

Ugens kontaktperson er Karina.

Ingen kommentarer: