fredag den 21. november 2008

Ting 19: Få styr på dine online bogmærker

logo Er du somme tider i den situation, at du er på en hjemmeside og egentlig gerne vil kunne finde den igen, så kan man bruge browserens "bogmærker" (eller "foretrukne"). Ulempen er, at disse bogmærker kun bliver gemt på den pc, du sidder ved.

Det er irriterende, når man bruger en anden pc og så mangler sine gode bogmærker.

Det er der heldigvis råd for. Og det er bl.a. her, linkdelingstjenesten Del.icio.us er en fordel.

Del.icio.us er en online bogmærketjeneste, hvor du kan have dine bogmærker med overalt. En anden fordel ved del.icio.us er, at du får mulighed for at dele dine bogmærker med andre, og du kan se andres bogmærker. På den måde kan du bruge del.icio.us til at netværke med andre, der gemmer samme slags sider som dig. Der er med andre ord tale om det, man kalder "social bookmarking".

Ting 19
Din opgave er nu at oprette din egen Del.icio.us konto. Det gør du på: http://del.icio.us/

  1. Øverst i højre hjørne klikker du på "register"
  2. På det næste skærmbillede vælger du et brugernavn - brug fx det samme som til din Gmail.
    Når du har oprettet din konto, kan du jo passende tilføje nogle af dine favoritsider. Du tilføjer nye links ved at klikke på ”post”. Skriv et password to gange, skriv din email-adresse, skriv bogstaverne i billedet og klik på "register".
  3. På trin 2 kan du installerer de knapper den foreslår. De er nyttige fremover. Klik på "Install buttons now". Klik Run/Kør på de næste to pop ups. Du bliver nu nødt til at lukke browseren, så skriv resten af dette punkt ud eller husk det i hovedet. Vælg derefter "Next" til spørgsmålet om du vil installere programmet. Ved Licence Agreement vælger du "I agree" og "Next". Derefter klik "Next" to gange mere, hvorefter programmet bliver installeret. Når det er færdigtinstalleret og klik på "Done".
  4. Tjek om du har fået følgende email : "Please Complete Your del.icio.us Registration". Åbn den og klik på linket i den.
  5. Gå til det browservindue, der åbnede sig lige efter installationen af knapperne.
  6. Læs forklaringen på siden og du er nu klar til at få styr på dine links.
  7. Prøv at tilføje bibliotekets hjemmeside: http://bibliotek.alleroed.dk/. Gå ind på siden og klik på det lille Tag-ikon, du installerede i trin 2.
    Herefter kan du tilføje en lille beskrivelse og nogle tags (dvs. at du tilføjer nogle nøgleord/emneord). Vi vil stærkt anbefale at tilføje tags, fordi hvis du får en omfattende linkssamling, så er det den bedste måde at finde frem til et bestemt link igen.
    opret
    Udfyld felterne og klik "Save". Klik derefter på Del.icio.us ikonet til venstre for Tag-ikonet og du kan nu se, at du har tilføjet Allerød Biblioteker
  8. Bogmærk fx denne blog og nogle deltagerblogs. Tag dem med "23ting" og leg med mulighederne for at samle bogmærkerne i "bundles`" (hint: log ind og kig under Settings --> Tags --> bundle tags).
  9. Leg lidt rundt på siden og prøv at søge i søgeboksen fra forsiden - er der fx nogle gode strikke- eller madopskrifter?

Husk at skrive et blogindlæg om del.icio.us i løbet af ugen - fx hvad kan vi bruge del.icio.us til?

Om tagging
I denne opgave og i flere af de følgende er det meget vigtigt at "tagge".
At "tagge" eller tilføje "tags" betyder at "sætte mærke på". Når noget bliver "tagget", er der som regel tale om, at man tildeler det et nøgleord, der dels gør det lettere for en selv at genfinde, og dels gør det lettere for andre at finde. Der kan sagtens tilføjes flere tags til den samme ting.
Se eventuelt også tipset om tagging fra Lokalbibliotekerne i ÅKB.

Ekstra
Øv dig i at bookmarke med de nye værktøjer- se del.icio.us' egen Vejledning i bogmærkning med del.icio.us.

Har du i forvejen en stor samling links i dine Foretrukne? Så læs på Hvidovres 23 ting om hvordan du nemt kan lægge dem ind på Del.icio.us:

Ugens kontaktperson er Christine.

Ingen kommentarer: